Miért Zen?

Sürgölődünk, forgolódunk a világban, járjuk a megismerés mindenféle útjait, ösvényeit.

Ki-ki vérmérséklete szerint hánykolódik az érzelmek viharában, vagy higgadtan gyűjti az ismereteket a tudomány végtelen tárházából. Más, és más ízeket fedezünk fel, emberi kapcsolatokat építünk és bontunk. Szeretünk, és szeretetet ébresztünk. Egyre bölcsebbek leszünk, s előbb, vagy utóbb megérezzük az élet hullámzását : hol megjáratjuk lelkünket kicsit a világban, hol visszavonulunk kicsit a belső fennsíkra, és lenézünk a tájra. Összegzünk, megpihenünk. Vágyunk az elmélyülésre, a lecsendesülésre.

Ez a természetes folyamat már a zen útja. A zen nem vallás a hagyományos európai értelemben, inkább egy életszemlélet, filozófia, de a gyakorlati megvalósulás talaján. A zen útja egyszerű, és ahogy haladsz rajta egyre inkább az lesz, és a forma mögé látsz. A megismerés belső, szellemileg autonóm, saját tapasztalatokra hagyatkozó módja.

A zen a látás útja. A nem ellentétekben és viszonyításokban látás útja. Az ömagunkba tekintés útja. Az elmélyülésen keresztül, önmagunk és a világ megismerése a cél. A meditáció pedig a kulcs, amivel a lelket ki lehet nyitni úgy, hogy tovább tudjon menni az úton. Egyre mélyebbre és mélyebbre, míg bepillantást nyer az Isteni elrendezettségbe, a Mindenség tökéletességébe.

A zen egyik alapelve, hogy ne támaszkodjunk az írásokra, amíg mi magunk, meg nem tapasztaljuk a valót. Ne hagyjuk, hogy a fogalmi gondolatok elvigyenek. Ez főleg a mai, túlinformált világunkban nagyon fontos.

De a régi, igazi szellemi hagyományok, vallások, mind tanácsolják, hogy tanulmányozzuk a természetet, az isteni teremtést közvetlen közelről. Figyeljünk, és így tegyünk felismeréseket a tapasztalatainkból fakadóan.

Így tudunk visszatérni az eredeti, természetes állapotunkhoz, a tiszta tudathoz. Ez az igazi értelme a mostanában divatos, de egyben nagyon igaz megfogalmazásnak : „megtapasztalni az itt és most nyugalmát, jelenben lenni.”

Ehhez a törekvéshez egy természetes és remek eszköz, ha alkotás közben teljesen eggyé tudsz válni a tevékenységgel, ezáltal önmagaddal. Eltűnik az én, s bár tudatosan jelen vagy a pillantban, de közben egy teljes, tágas, korlátlan élményben van részed. Ez egy erős tisztulási folyamat. Utána a lélek egy egész más állapotot tud felvenni. Könnyedebben, távolabbról látsz mindent. A meditáció lényegét tapasztaltad meg. A lényeget. ami nem szavakba fogható, csak tapasztalható.

Hát ezért vonzódom én a Zentangle stílusú szabad rajzoláshoz, a Meditatív Rajzolás módszeréhez, és ezért ajánlom jó szívvel mindenkinek. Én magam is ezt az utat járom, egyre nagyobb kedvvel, és örömmel.

Hát ezért vonzódom én a Zentangle stílusú szabad rajzoláshoz, a Meditatív Rajzolás módszeréhez, és ezért ajánlom jó szívvel mindenkinek. Én magam is ezt az utat járom, egyre nagyobb kedvvel, és örömmel.