A Zentangle stílusról

A zentangle stílus legfontosabb ismérve, hogy minden kötöttségektől mentes, a pillanatnyi inspirációból fakad.

Célja a lelki tartalmak papírra vetése, minden különösebb terv, vagy cél nélkül. Ha már kezünkhöz idomul a ceruza, hívogat az üres lap fehérsége, akkor érdemes felidézni a gyermekkorunkban már ismert alapmotívumokat, csigákat, íveket, vidám cikk-cakkokat.

Ösztönösen is szoktunk firkálgatni, vonalakkal játszani, most is csak annyi a teendőnk, hogy szabadon engedjük a fantáziánkat, és belefeledkezünk a teremtés szépségébe.

A zentanglen belül is számtalan stílus létezik: "mindenki másképp csinálja", ahogy a régi dalból is ismerjük. És ahogy változunk, élünk, hol erre-hol arra vagyunk hangolódva.

Van aki a szabadon áramló, művészi kompozíciókat éli a papíron. Van, aki épp ellenkezőleg : szeret határozott kontúrok, és szép formák által behatárolt tereket kitölteni. Van, aki a hatásos, nagy felületek rajzosa. És van, aki az aprólékos, vagy mértani pontosságú részletek mesetere. Néha egyszerű, összefonódó indák kerülnek a füzetünkbe, máskor csodás, bonyolult és szürreális motívum özön. A lényeg, hogy bátran tedd úgy, ahogy a leginkább jólesik. Magadnak készíted a képeket, senki sem fogja méregetni, vagy értékelni a végén. Te biztos el leszel bűvölve az alkotásodtól, hiszen pont olyan, és pont úgy, ahogyan neked most tökéletes.

Semmiféle rajzos előképzettség nem szükséges ahhoz, hogy elkezd. Amit együtt tanulunk az eszközökről, módszerekről és a különböző fogások ( árnyékolások, térbeli hatások, színezések...), mind csak arra szolgálnak, hogy minél több tartalom legyen a tarsolyodban, minél élvezetesebben ki tudd fejezni az épp aktuális érzeteidet.

Persze mindez visszafelé is hat, megnyugtat és gyógyít. Pl.: Egy egymás "alá-fölé" kanyarodó, és a végén gyönyörűen összekapcsolódó csomóminta mindenki lelkében harmóniát és bizalmat teremt. Észrevétlenül. Hisz csak egy kicsit rajzolgattunk...s közben belemerültünk világunk apró csodáiba.

Csak ennyi.

Ha tetszik, próbáld ki, és aztán csináld minél többször. Érezni fogod a jelen csodáját, ahogy a nyugalom eltőlt. És árad a körülötted élőkre is.

Szívből kívánok ihleteket, örömöket, szabad perceket, ehhez a remek tevékenységhez !

Ui :

Elkezdeni, belefeledkezni könnyű. Egyre jobban élvezed majd a perceket, amikor összekapcsolódsz önmagaddal.

Rá lehet szokni.

Legszívesebben mindig csak rajzolnál, repülnél.

Abbahagyni nehezebb...

Két dolgot tehetsz :

- Vagy életformát váltasz és "főállásban" absztrakt művész leszel : )

- Vagy beépíted a hétköznapjaidba, úgy, hogy az alkotás erősítő-örömszerző hatását minél jobban tudd kamatoztatni életed más területein is.